Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Г-жа Тереза Андонова за Почетен гражданин на гр. Хасково

април 7, 2021

Предложение от УС – Г-жа Тереза Андонова да бъде удостоена със званието Почетен гражданин на гр. Хасково

В Хасково безспорно е имало, има и ще има успели хора – ярки личности, които с таланта или постиженията си, с труда и ангажираността си към проблемите на нашия град са допринесли за неговото развитие и усъвършенстване. Но има и други – много успели хора, чиято тайна на успеха е да правят обикновени неща необикновено добре. За нашето общество днес е нещо обикновено да бъдеш учител, но за да правиш в тази професия нещо необикновено, трябва да имаш голямо сърце и будителски плам, да си самокритичен към грешките си и непримирим към посредствеността, да даваш повече, отколкото да получаваш, да обичаш това, което правиш, защото само удоволствието от работата води до съвършенство. Такъв човек е г-жа Тереза Андонова – учител в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” – Хасково още от нейното основаване като Немска езикова гимназия. Тя е от тези хора, за които в пълна степен важи мисълта: “Вместо да напишете книга, която си струва да бъде прочетена, по- добре направете нещо, за което си струва да бъде написана книга”. Защото за Тереза Андонова по повод 50- годишния юбилей на гимназията нейна бивша ученичка споделя, че тя е човек, за когото наистина може да се напише книга.

 

Дълга би била книгата, разкриваща професионалния път на г-жа Андонова, свързан с града, с Езиковата гимназия, с поколения ученици, за чиято подготовка е работила неуморно. Започнала трудовия си стаж през 1970 г., тя е сред първите учители, които могат да заемат достойно място в галерия на славата, защото полагат началото на вече утвърдилата се в годините традиция в град  Хасково да се изучават най- разпространените европейски езици. След като завършва немска филология в Софийския университет “Климент Охридски” , г-жа Андонова е назначена да преподава в започналия като експериментален първи випуск с интензивно обучение по немски език. А след създаването на Немската езикова гимназия през 1971 г. става водещ учител, след когото поемат и другите, сред които по- късно са и много нейни бивши възпитаници.

 

В годините, през които е работила само и единствено в Езикова гимназия “ Проф. д- р Асен Златаров” – Хасково, Тереза Андонова е подготвила стотици ученици от различни поколения – родители, деца, внуци, цели семейства, които са съхранили в себе си спомена за изключителния професионалист, за човека, който е правил за другите всичко от душа, за приятеля, който ги е водил по пътя на предизвикателствата и им е помагал да се справят в най- трудните ситуации. Неизброими са успехите на нейните възпитаници на общински, регионални и национални олимпиади, състезания и конкурси.

 

Г- жа Андонова никога не е оставала извън пулса на времето. За да повишава непрестанно своята квалификация, тя участва в курсове и семинари в България и Германия, изнася реферати, има множество публикации. Затова е избрана да бъде и един от първите учители, които да организират работата  в гимназията по подготовката на учениците от немските паралелки за получаване на Немска езикова диплома. След обучение през ‎1977-1978 г. в Педагогическия университет в Потсдам е включена в авторски колектив под ръководството на тогавашния доцент Станка Стоянова за изготвянето на учебник по стилистика за университети.

 

Ярка е и обществената дейност на г-жа Андонова. По нейно предложение и винаги с активното й участие вече десетки години се провежда карнавал Фашинг, чиито пъстри шествия внасят колорит и настроение в нашия град. Тереза Андонова с радост и с чувство за отговорност се включва в инициативи от обществена значимост. Самата тя споделя: “Особено се гордея, че бях от главните действащи лица в инициативата за поставянето на паметна плоча на първия директор на Немската езикова гимназия – Васил Иванов”. И това е само една малка част от обществената ангажираност на г- жа Андонова. Почти ежегодно тя е организирала международни езикови обмени, най- известни от които са Международният обмен с ученици от Москва и културният обмен “Европейската младеж се запознава с Виена” под патронажа на Министерството на културата на Австрия, а най-дълго продължилият /над 10 години/ е с училище “Lessing” в град Ерфурт, Германия.

 

Заради многобройните успехи на учениците на г-жа Андонова и заради нейната всеотдайност в работата през 1999 г. е избрана да представлява учителите от Хасково на приема при Президента на Република България по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура, а през 2005 г. е удостоена с престижната награда “Неофит Рилски”, с която се отличават хора, работещи в сферата на образованието и културата .

 

Всички тези постижения са доказателство не само за професионализма на Тереза Андонова, но и за нейната отдаденост на обществото. Още от самото начало тя е един от основните двигатели, наред с училищното ръководство, за това – Немската езикова гимназия и впоследствие Езикова гимназия да се утвърди като най-влиятелното учебно заведение в града и региона и като едно от най- авторитетните в страната. Работейки за издигането престижа на училището, г- жа Тереза Андонова спомага в града ни да намери своето място един нов, модерен дух и да се създаде интелектуален елит, който да работи за просперитета на България.

 

За да изразим своето уважение към г- жа Тереза Андонова и да почетем нейните успехи, прославили името на Езикова гимназия “ Проф. д-р Асен Златаров”- Хасково, която тази година отбелязва своя половинвековен юбилей, и заради заслугите й за превръщането на Хасково в европейски град, ние, Инициативен комитет, съставен от бивши и настоящи ученици и учители, общественост, я предлагаме да бъде удостоена със званието “Почетен гражданин на Хасково”.

Детайли

Дата:
април 7, 2021
Категория за Събитие:

За нас

ЕГ-Х е Асоциация на завършилите Езикова гимназия Хасково, обединили се под мотото ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ, да подкрепят развитието на училището и в бъдеще.

Връзка с нас

Алумни сдружение на Езикова гимназия Хасково ЕГ-Х
ул. Тимок 97
6300 Хасково
E-mail: contact@eg-x.org